svētdiena, 2014. gada 7. septembris

Saeimā izskatīs likumprojektu, kas paredz 70 eiro piemaksu pensijai barikāžu dalībniekiem

Saeimā izskatīs likumprojektu, kas paredz 70 eiro piemaksu pensijai barikāžu dalībniekiem

            Ceturdien, 18. septembrī Saeima izskatīs likumprojektu „Par 1991. gada barikāžu darbinieka statusu”. Likumprojektu izstrādāju kopā ar 1991. gada „Barikāžu dalībnieku biedrību” . Likumprojektu parakstījuši deputāti Gunārs Rusiņš, Aija Barča, Dāvis Stalts, Juris Vectirāns, Andris Buiķis, Inga Bite, Andris Bērziņš un es, un tas paredz 70 eiro piemaksu tiem barikāžu dalībniekiem, kuri sasnieguši pensijas vecumu.
            Likumprojekts tika prezentēts arī valdību veidojošo partiju koalīcijas Padome.
1991.g. barikāžu laikā Latvijas neatkarības aizstāvji bija gatavi ziedot savu dzīvību cīņā pret bruņotu pārspēku.  Uzskatu, ka ir pienācis laiks pateikties šiem cilvēkiem, kas, nezinot, kas viņus sagaida, no Latvijas malu malām nāca uz barikādēm. Latvijas valsts ir viņiem lielu pateicību parādā.
Līdzīgi tika darīts Latvijā pēc 1919-1920.g.g. neatkarības cīņām, sniedzot materiālu atbalstu to dalībniekiem brīvprātīgajiem. 1991.g. barikāžu dalībnieki būtu pielīdzināmi nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem, ar tām pašām sociālām garantijām un pabalstu pie valsts vecuma pensijas. Pēc sakotnējiem aprēķiniem tas izmaksātu ap 8 miljoni eiro gadā no Aizsardzības ministrijas budžeta, no kura tiek maksāts arī nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem.

Šāds likums būtu ne tikai vēsturiski taisnīgs un sociāli nozīmīgs mūsu neatkarības aizstāvjiem, bet arī skaidri parādītu nākamām paaudzēm, ka valsts neaizmirst tos, kas, aizstāvot Latviju, gatavi riskēt ar savu dzīvību. Izsaku dziļu pateicību tiem Saeimas deputātiem, kas mani atbalstīja.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru